5-redenen-waarom-ontbijten-belangrijk-is-viteau-voel-je-goed-5

We hebben in de vroege ochtend vaak weinig tijd, haast en een drukke volgeplande dag in het vooruitzicht. Het ontbijt is dan vaak niet het eerste waar je aan denkt of tijd voor maakt.

Het ontbijt. We slaan deze maaltijd vaak over of eten even iets snel onderweg. En dat terwijl we bijna allemaal wel weten dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar waarom eigenlijk?

 1. Het geeft nieuwe energie
 2. Het brengt je spijsvertering op gang
 3. Je krijgt minder trek in tussendoortjes
 4. Je bent productiever
 5. Het zorgt voor een rustmomentje voor de dag begint

Nieuwe energie

Na een nacht slapen is je bloedsuikerspiegel (je energieniveau) laag en heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie om goed te kunnen functioneren. Deze nieuwe energie haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijt. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Je kunt voedsel zien als brandstof voor je lichaam.

Door je ontbijt over te slaan blijft je bloedsuikerspiegel laag, dit kan een weeïg gevoel of zelfs hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast heeft een lage bloedsuikerspiegel effect op je humeur, je kunt hierdoor prikkelbaarder zijn.

Ontbijten brengt je spijsvertering op gang

Naast het krijgen van energie zet een voedingsrijk ontbijt je spijsvertering in de ochtend meteen goed op gang, oftewel, het zet je darmen aan het werk. Hierdoor verteer je alles wat je de rest van de dag eet een stuk beter en voorkomt het de zin in tussendoortjes. Begin je pas later op de dag met eten? Dan begint je stofwisseling en vetverbranding ook pas later op de dag.

Minder trek in tussendoortjes

Een goede start van de dag met een ontbijt vol voedingsstoffen zorgt ervoor dat je gedurende de dag minder trek krijgt in tussendoortjes. Wanneer je het ontbijt overslaat eet je later op de dag grotere porties. Je krijgt meer trek in zoetigheid (de bekende ‘snack aanvallen’), omdat je bloedsuikerspiegel te laag is en je lichaam schreeuwt om energie (suiker). Het overslaan van je ontbijt heeft daardoor vaak een negatief gevolg voor je gewicht.

5-redenen-waarom-ontbijten-belangrijk-is-viteau-voel-je-goed-6

Productiever

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je beter kunt concentreren en presteren, ofwel, je bent een stuk productiever. Niet ontbijten heeft zelfs effect op je korte termijngeheugen. Goed ontbijten op werk- en schooldagen is daarom extra belangrijk.

Rustmomentje voor de dag begint

Door in de ochtend tijd te nemen voor een voedzaam ontbijt, plan je meteen een rustmoment in. Dit kan ervoor zorgen dat je de dag minder stressvol in gaat. Twee vliegen in één klap dus!

Wil je een gezonde én heerlijke start van de dag? Maak dan zelf banaan-chocolade granola!

5-redenen-waarom-ontbijten-belangrijk-is-viteau-voel-je-goed

Banaan-chocolade granola

Granola’s, ontbijtflakes, muesli, cruesli en alle andere soorten ontbijtgranen uit de supermarkt zitten helaas vol met geraffineerde suikers. Niet echt een gezonde start van je dag.

Zelf granola maken is makkelijk, gezond en ontzettend lekker. En wat dacht van de heerlijke geur in je huis wanneer de granola uit de oven komt.

Dit heb je nodig (voor één pot granola)

 • 200 gram havermoutvlokken
 • 75 gram walnoten
 • 75 gram pecanoten
 • 40 gram zonnebloempitten
 • 40 gram pompoenpitten
 • 2 rijpe bananen
 • snufje kaneel
 • 30 gram ahorn siroop (2 el)
 • 4 el cacaonibs

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de havermoutvlokken, noten en pitten door elkaar. Pureer in een andere kom de bananen fijn en voeg hier vervolgens de ahornsiroop en kaneel aan toe. Meng de twee kommen samen en schep goed door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de granola over. Bak de granola in ongeveer 20/25 minuten goudbruin. Schep de granola op de helft van tijd even goed om, zodat beide kanten gaar en goudbruin worden.

Haal de granola uit de oven en meng de cacaonibs er doorheen. Bewaar de granola in een afgesloten/luchtdichte pot. Je kunt de granola ongeveer een week bewaren.

Eet smakelijk!

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.