Bananen. Een meer veelzijdig product kan ik bijna niet opnoemen. Persoonlijk ben ik dol op bananen. Ze hebben vele gezondheidsvoordelen en je kunt er heerlijke dingen mee maken. Daarbij zijn ze super makkelijk als snelle snack. Ik bof maar dat ik de smaak ook nog lekker vind. Laat je niets wijs maken hoor. Je wordt niet dik van bananen. Ze kunnen zelfs ondersteunen bij het afvalproces.

Hoe gezond zijn bananen?

Bananen zijn zo ontzettend gezond. Ze bevatten een grote variatie aan vezels, mineralen en vitamines. Eén banaan per dag kan al de volgende gezondheidsvoordelen opleveren:

  • Het verhelpt darmproblemen
  • Het verlaagt cholesterol
  • Vermindert spierkrampen
  • Geeft snel energie
  • Reguleert het zenuwstelsel
  • Gaat angst en prikkelbaarheid tegen
  • Is een natuurlijk middel tegen bloedarmoede
  • Verlaagt een hoge bloeddruk
  • Vermindert het risico op een beroerte
  • Werkt als natuurlijk maagzuurremmer
  • Vermindert misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap
  • Helpt maagzweren onder controle te houden
  • Verlicht menstruatiekrampen en pijn tijdens de menstruatie
  • Vermindert de drang naar tabak

Dat zijn veel gezondheidsvoordelen!

Hoe pas je bananen toe in een voedingspatroon?

Eerder benoemde ik al even de veelzijdigheid van bananen. Je kun bananen natuurlijk lekker uit het vuistje eten. Wist je ook dat je heerlijk en super snel ijs kunt maken van bananen. Je kunt heerlijke muffins zonder suiker maken, bananenbrood natuurlijk en zelf ben ik dol op havermoutkoekjes met banaan. Natuurlijk kun je bananen ook goed verwerken in smoothies.

Zo kun je toch nog iets met je iets te rijpe banaan. Het is toch eeuwig zonde om deze superfood weg te gooien.

Even een paar snelle en heerlijke recepten met banaan.

Banaan/ Havermoutkoekjes

Deze koekjes zijn heerlijk, makkelijk mee te nemen voor onderweg en lekker snel klaar. Zo kun je in de haast toch voedzaam en lekker eten.

Ingrediënten voor ongeveer 12 koekjes:

Voor de basis

  • 100 gram havermout
  • 1 appel
  • 1 banaan

Voor de verdere vulling

  • 1 handje zonnebloemzaadjes of 1 handje cranberry’s of
  • 1 handje moerbeibessen of
  • 1 handje walnoten of
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder of
  • 1 eetlepel chiazaad, hennepzaad of ander superfood waar je dol op bent.

Om het zoeter te maken kun je eventueel een eetlepel honing toevoegen.
De vulling voor de koekjes kun je geheel je eigen wensen volgen. Vaak is hoe simpeler hoe lekkerder en ga vooral lekker wat uitproberen.

Bereiding:

Verwarm de over voor op 170 graden. Doe de banaan zonder schil in grove stukken en in de foodprocessor. Doe daarbij de gewassen appel in partjes, zonder klokhuis en met schil. Hak dit fijn. Als de appel en de banaan goed gemengd kun je de havermout toevoegen. Mengt dit ook goed door elkaar. Voeg eventueel nu de honing toe. De rest van de ingrediënten kun je nu toevoegen.

Als je alles goed door elkaar gemengd leg dan wat bakpapier op een bakblik. Leg met behulp van 2 eetlepels de toefjes van ongeveer 5cm doorsnede en 1 cm hoog op het bakblik. Schuif de koekjes in de oven en bak ze in 12 minuten (170 graden) af. Als ze klaar zijn even af laten koelen in de oven. Laat ze daarna op een rooster buiten de oven verder afkoelen. Heerlijk als tussendoortje of voor het ontbijt als je haast hebt.

Snelle Sorbet

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gr bevroren blauwe bessen
  • 2 bananen
  • 2 el honing
  • 4 el cacao nibs

Bereiding:

Stop de blauwe bessen, de banaan en de honing in de blender. Houd wat bessen over als garnering. Blend het geheel tot een romige sorbet. Je zal het fruit af en toe naar beneden moeten drukken. Zo pakt de blender alles. Doe het ijsmengsel in een bak en stop het 6 a 8 uur in de vriezer. Schep het ijs in bakjes, top af met de bessen en cacao nibs en serveer direct.

Bananen Cupcakes, weer eens wat anders dan bananenbrood!

Ingrediënten:

  • 200 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 2 rijpe bananen
  • 70 gram roomboter (gesmolten)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de amandelmeel, de eieren, het kaneel, de bakpoeder en het zout met de roomboter. Prak de bananen en meng deze door het beslag. Gebruik een cupcake schaal of cupcake vormpjes en vul deze met het beslag. Verdeel het amandelschaafsel over de cupcakes. Bak de cakejes in 30 minuten af in de voorverwarmde oven.

Kun jij nog een reden bedenken om bananen uit je voedingspatroon te schrappen?
Lang leve de banaan!

Gezond op je werk? Zorg voor water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.