Een (on)zinnig bakje cafeïne Viteau voel je goed

Je kent het wel; een drukke ochtend waarop alles tegen lijkt te zitten. Je mailbox puilt uit en de telefoon blijft maar gaan. Ineens werp je een blik op de klok en ziet dat het al over tienen is geweest. Mooi, tijd voor koffie! Vastberaden sta je op vanuit de bureaustoel en laat je je collega’s weten dat je een missie hebt. Al reikend naar het dienblad neem je de bestelling op van een ieder die ook voorzien wilt worden van een kopje zwart vocht.
Gelukkig ben je niet de enige die deze zware taak op zich neemt. Regelmatig nemen je collega’s de grote verantwoordelijkheid op zich en komen langs om te vragen of je nog wat cafeïne kan gebruiken. De gewaardeerde koffieautomaat is niet meer weg te denken en zien we tegenwoordig in vrijwel elk bedrijf terug. Maar is het drinken van (zo)veel koffie – en dus de inname van cafeïne – wel goed voor je?

Wetenschappelijk onderzoek

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de inname van cafeïne. Dit is ook terug te zien in het aantal onderzoeken dat hier naar gedaan is. Door de opkomende belangstelling binnen de wetenschap worden eerder gedane uitspraken, als bijvoorbeeld “de inname van cafeïne zorgt voor dehydratie”, verworpen en naar het land der fabeltjes verwezen. Maar wat weten we op dit moment over cafeïne?

Voordelen van cafeïne

Cafeïne staat bekend als stimulerend middel, misschien erken je deze uitspraak wel. Dit komt omdat cafeïne een positieve invloed heeft op het centraal zenuwstelsel. Het zorgt onder andere voor:

– een betere concentratie;
– mentale alertheid;
– kortere reactietijd en minder vermoeidheid.

Dit is wellicht ook voor jou de reden waarom een kop koffie in de ochtend welkom is!

Daarnaast zorgt cafeïne voor een verhoogde afgifte van adrenaline en verhoogt het de vetafbraak. Hier kom ik later nog op terug.

Nadelen van cafeïne

Helaas zitten er ook nadelen aan het consumeren van cafeïne, waaronder: slapeloosheid, nervositeit, maag-/darmklachten en trillingen. Deze symptomen zien we veelal terug bij mensen die een (te) grote dosis cafeïne geconsumeerd hebben. Ook kunnen deze symptomen optreden als men niet gewend is aan het consumeren van cafeïne of er gewoonweg gevoelig voor is. Herken je één van de genoemde symptomen? Dan is het aan te raden om vaker een koffieronde over te slaan.

Cafeïne-inname minderen

Omdat cafeïne verslavend is, kan het plotseling minderen of zelfs in één keer weglaten uit het voedingspatroon lichamelijke reacties teweeg brengen. Hier te denken aan symptomen als: hoofdpijn, vermoeidheid en geïrriteerdheid. Het is uiteraard belangrijk om goed naar je lichaam te blijven luisteren. Om die reden is het vaak beter om in kleinere stappen te minderen.

Een (on)zinnig bakje cafeïne Viteau voel je goed 2Effect van cafeïne op de sportprestatie

Binnen de sportwereld wordt cafeïne vaak ingezet om het prestatieniveau te verhogen. In het verleden heeft cafeïne (in een grote hoeveelheid) op de lijst van verboden middelen gestaan. Later is het er vanaf gehaald omdat cafeïne in steeds meer alledaagse producten verwerkt werd. Naast in koffie zit het bijvoorbeeld ook in chocola, energiedrankjes, cola en thee.

Het effect van cafeïne verschilt per persoon. Dit heeft onder andere te maken met de lichaamsgrootte. Als twee personen met een verschillende lichaamsbouw evenveel cafeïne innemen, zullen zij er verschillend op reageren. Om die reden wordt er vanuit wetenschappelijk onderzoek een dosering op basis van het lichaamsgewicht geadviseerd.
Ook hangt het van de dagelijkse cafeïne-inname af. Als je gewend bent om veel koffie te drinken dan zal het effect minder groot zijn dan wanneer je normaliter geen koffie drinkt. Om die reden passen sporters die serieus omgaan met hun prestaties vaak de hoeveelheid cafeïne aan rondom evenementen c.q. wedstrijden die het er toe doen. Dit uiteraard niet alleen in de vorm van koffie maar ook in vorm van suppletie (capsules, gelletjes e.d.).

Vanuit onderzoek is gebleken dat duursporters het meeste baad hebben bij een verhoogde cafeïne-inname. Eerder in deze blog heb ik aangegeven dat cafeïne zorgt voor een verhoogde vetafbraak. Voor een duursporter is vet een belangrijke energiebron. Door de toename van de vetverbranding zal een tweede belangrijke energiebron voor duursporters, namelijk: glycogeen, langer gespaard blijven. Als de glycogeenvoorraad leeg raakt en je niet op tijd voldoende koolhydraatrijke voeding consumeert, zal je lichaam energie uit vet- en spiermassa gaan halen. Hierdoor zal je prestatievermogen verminderd worden omdat de afbraak van vet- en spiermassa naar energie langer duurt.

Prestatieverbetering met cafeïne

Het consumeren van de juiste hoeveelheid rondom en tijdens een 45 minuten (of langer) durende inspanning leidt tot een prestatieverbetering van ongeveer 4-5%. Bij een inspanning van >30 minuten is dit ongeveer 3%. En 1,5% als de inspanning >2 minuten duurt. Voor inspanningen die korter dan 2 minuten duren, bijvoorbeeld: 100 meter sprint, zijn geen eenduidige effecten aangetoond.

Wil je cafeïne in gaan zetten om je prestaties te verbeteren? Of wil je er gewoonweg meer over weten? Dan raad ik je aan om hiervoor een (sport)diëtist of (sport)voedingsdeskundige te benaderen. Het is niet alleen van belang dat je de juiste dosering binnen krijgt maar ook dat je de cafeïne op het juiste moment consumeert.

Kijk jij nu anders tegen koffie aan?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.