Fruit en groente cool, koel of allebei- Viteau Voel je goed 1

Gek als ik ben op rauwkost – niet te verwarren met raw food – las ik laatst met belangstelling een artikel over het wel of niet in de koelkast bewaren van fruit en groente. Zo blijkt een deel van mijn favoriete fruit uitstekend te gedijen in de kunstmatige koelte, maar een ander deel prefereert een aangename kamertemperatuur. En ook het liefst zo stabiel mogelijk. Hetzelfde geldt voor groente als paprika en komkommer. Heerlijk fris zo uit het vuistje en precies daarom leg ik het altijd, zonder er verder bij stil te staan, in de koelkast. Waarschijnlijk ligt deze handeling al generaties besloten in mijn DNA-structuur: gij zult de koelkast voorzien van dagelijks vrolijk gekleurde groente en dagvers fruit. En dat doe ik dan ook. Met liefde.

De gouden regel voor groente en fruit

Sinds het lezen van de tips over wat de beste bewaarplek is voor mijn geliefde groente of fruit, ben ik toch een heel klein beetje in de war. Ik word nu bij het uitpakken van de boodschappen heen en weer geslingerd tussen ‘ik leg alles zonder erbij na te denken in de koeling’ en ‘hoe zat het ook alweer met tomaten?’. Al slingerend neemt dit routineklusje heel wat meer tijd in beslag. Op zich geen ramp. Een beetje mindful opruimen kan nooit kwaad. De gouden regel is in ieder geval dat de zogenaamde vruchtgroenten zoals paprika, tomaat en komkommer heel graag bij kamertemperatuur wachten tot ze met smaak worden gegeten. Ook fruit met een tropische herkomst (bananen, mango, kiwi en meer van dit lekkers), houdt logischerwijs liever van een warmere rustplaats.

Gezond verstand

Toch loop ik tegen wat praktische punten aan. Want als ik het echt goed wil doen, dan bewaar ik elke soort groente of fruit op een eigen uitgebalanceerde plek. Zo komt de smaak het best tot zijn recht. Maar ja, dat is niet te doen. Althans, niet als je drie hoog achter woont. Daar komt bij dat er nogal wat temperatuurschommelingen zijn van oogst tot mond. Dus zelfs als ik wel de perfecte groente- en fruit-airbnb zou kunnen aanbieden, dan nog zijn er factoren die ik niet kan beïnvloeden.
Tja, zo stond ik daar dus een paar dagen terug in de keuken met in de ene hand een winterwortel en in de andere een rode paprika. Ik besloot om mijn gezond verstand te laten spreken, maar niet voordat ik de paprika een minuut later had gewassen en voor de helft had opgegeten. Mijn verstand kon wel wat denkvoer gebruiken.

Fruit en groente cool, koel of allebei- Viteau Voel je goed 2

Lekker fris tussendoortje

Vanaf nu houd ik de gouden regel wel in gedachten, maar ook de praktische kant ervan. Het wordt bijvoorbeeld heel voorzichtig weer wat warmer. Dan gaat mijn voorkeur toch uit naar koele groenteknabbels. Gewoon, omdat ik dat lekkerder vind als tussendoortje. Nog een praktisch punt: in de koelkast houd ik mooi de door mij verfoeide fruitvliegjes buiten de deur. Maar, zodra de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt, dan houd ik wat meer rekening met de voorkeuren van mijn frisse vrienden. Wat zijn jouw gouden bewaartips?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.