Genieten zonder de vakantie kilo's Viteau voel je goed (2)

De vakantie komt eraan! Ik heb een beetje moeite met omschakelen naar het idee van zomer, omdat dit keer de herfst een recordlengte aanhoudt (en jullie weten hoe goed ik ben met slecht weer).
Maar eindelijk, het is zover: nog een paar dagen werken en dan vliegen we naar Spanje. Jullie weten niet half hoeveel zin ik heb in een paar weken zon, zee, strand en….eten. En hoewel ik let op mijn voeding, is de verleiding op vakantie toch altijd groot. Want ja, je bent toch gewoon lekker op vakantie? Dus neem dat ijsje. Neem dat wijntje. Stokbrood met lekkere smeerseltjes? Ja joh, toe maar, daar komen de vakantie kilo’s!

Vakantie kilo’s kitsch

Inmiddels weet ik ook dat die laat-maar-waaien-ik-heb-vakantie mentaliteit me uiteindelijk opbreekt. Want eenmaal weer thuis is de weegschaal onverbiddelijk. En heb ik het gevoel dat ik weer van voren af aan moet beginnen met trainen. Dit jaar maak ik een paar afspraken met mezelf. Die zet ik hier neer, als extra grote stok achter de deur. Zodat de enige extra kilo’s die ik mee naar huis neem, de kitsch is die ik elk jaar uit de souvenirwinkels trek.

Genieten op vakantie zonder de extra kilo’s

Genieten zonder de vakantie kilo's Viteau voel je goed

Dit jaar spreek ik met mezelf af dat ik:

  • Niet alleen van huisje naar zwembad loop, maar ook te voet boodschappen ga halen in de supermarkt (in plaats van mijn man te sturen).
  • In die supermarkt voor elke zak chips ook groente en fruit meeneem.
  • Voor zowel de kinderen als mezelf na een dag in de zon een bord vol fruit neerzet, zodat ik weet dat de vitamines binnen zijn als we uit eten gaan.
  • Wel een ijsje mag, maar niet drie keer per dag (moet lukken, toch? Toch??).
  • De beachball rackets uitpak en met mijn zoon een heuse competitie ga starten.

Valkuil

Hartstikke mooi lijstje, toch? Ik ga alsnog het schip in als ik mijn valkuilen niet (h)erken. De grootste uitdaging straks is het ontbijtbuffet. Elke keer als ik ergens overnacht waar een ontbijtbuffet is, lijk ik spontaan een lintworm te ontwikkelen en blijf ik maar eten. Voor het gemak laat ik in het midden of dit te maken heeft met onze ‘ik heb ervoor betaald’ mentaliteit, dat is een te makkelijk excuus… Ik, Fiona, ga he-le-maal los bij het buffet. Niet voor niets gaan wij nooit All Inclusive op reis. Zo beperk ik de schade tot het ontbijt.

Genieten zonder de vakantie kilo's Viteau voel je goed

Ultieme stok: schrijf een blog

Alleen is de mantra ‘ontbijt als een vorst, lunch als een keizer en dineer als een zwerver’ bij mij nooit heilig geweest. Als ik vorstelijk ontbeten heb eist mijn lichaam (hoofd, eigenlijk) dat we op deze koninklijke weg verder gaan. Dus hoe ga ik dat doen, straks? Nou zo: twee keer per week pak ik wat ik wil bij het buffet. De andere dagen ontbijt ik zoals ik dat thuis ook het hele jaar door doe (Stok! Goeie stok!).

Haalbare kaart

Klinkt allemaal redelijk streng hè? En toch is het haalbaar voor mij. Als ik de afgelopen jaren iets heb geleerd is dat ik mezelf niets moet verbieden, dat heeft bij mij nog nooit gewerkt namelijk. Met realistische doelen en afspraken maak ik het mezelf niet te moeilijk, hebben we het gezellig op vakantie en blijft er voor de andere vakantiegangers ook nog wat te halen bij het buffet.

Wat is jouw tactiek op vakantie? Ben je streng voor jezelf of vind je het prima om bij thuiskomst een paar vakantie kilo’s meer te wegen?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.