Bramen plukken een gezonde bezigheid - Viteau voel je goed

Eind juli, begin augustus begint het bramenplukseizoen. Deze lekkere vrucht groeit aan struiken her en der door Nederland verspreid, vaak langs de kant van de sloot. Van mijn jeugd herinner ik me dat ik er zomers vaak met mijn moeder en zus op uit ging, ieder met een emmertje in de hand, om zoveel mogelijk bramen te plukken. Met emmers vol bramen kwamen we dan thuis waar mijn moeder heerlijke jam van maakte. Vaak hadden we zoveel potten bramenjam dat tegen de tijd dat we aan de laatste pot toe waren we ook al helemaal flauw werden van de smaak. Maar toch bleef het bramen plukken één van de leukste bezigheden om in de zomervakantie te doen.

Meer dan alleen jam

Ook toen ik ouder werd bleef bramen plukken een leuke bezigheid. Ik ging echter ook op zoek naar andere recepten waarbij je de braam zou kunnen gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld heerlijke smoothies gemaakt met de braam als ingrediënt, maar ik heb zelfs ook recepten gevonden met varkenshaas en bramen. Misschien probeer ik die dit jaar wel eens uit!

Tips voor het plukken van bramen

Wild bramen plukken is een legale bezigheid, mits je je begeeft op openbaar terrein. Niet iedere landeigenaar waardeert het als je op zijn land naar bramen gaat zoeken. Daarnaast is het handig om je goed te kleden wanneer je bramen gaat plukken. Bramen groeien in struiken met flinke doorns, dus om jezelf te beschermen is het verstandig om goede kleding aan te trekken. Misschien zelfs met tuinhandschoenen erbij. Ook is het verstandig om rekening te houden met wespen. Jammer genoeg zijn mensen niet de enigen die bramen lekker vinden! Pluk daarnaast alleen bramen die groeien op ongeveer een halve meter of hoger. De onderste bramen kunnen namelijk ondergepiest zijn door verschillende dieren. Eitjes van de vossenlintworm bevinden zich in urine van onder andere honden, katten en vossen. De vossenlintworm kan dodelijk zijn voor mensen, dus het is raadzaam om alleen hogere bramen te plukken. Sowieso moet je alle bramen die je pluk eerst voldoende wassen voordat je ze eet.

Bramen plukken een gezonde bezigheid - Viteau voel je goed 2

Bramen plukken als gezonde buitenactiviteit

Als je op het goede moment bent heb je in een halfuurtje al enorme hoeveelheden bramen geplukt waar je thuis de lekkerste recepten mee kunt maken. Naast dat het eindresultaat heel erg lekker is, is het plukken van bramen ook gewoon heel erg leuk! Je bent in de buitenlucht en je bent in beweging, wat wil je nou nog meer? In Noordoost Friesland vinden ze bramen plukken zelfs zo leuk dat ze er een heel festival omheen hebben bedacht: het Brommelsfestijn. Dit jaar viert het Brommelsfestijn z’n eerste lustrum op 27 en 28 augustus. Tijdens dit festijn zijn er allerlei landeigenaren die hun weiland openstellen zodat er gratis geplukt mag worden, worden er workshops gegeven, zijn er optredens van verschillende artiesten en kan er natuurlijk heel veel geproefd worden. Zelf ben ik er wel eens geweest en ik vind het echt de moeite waard om weer eens te bezoeken!

Wat voor recepten maak jij klaar met bramen als ingrediënt?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.