Gezond eten

Met een dochtertje van tien maanden oud is ieder nieuw hapje weer spannend. Zou ze het lusten? Wat doen we als ze het echt niet opeet? Als je een baby hebt wordt je geleerd dat vanaf vier tot zes maanden je de eerste vaste hapjes kunt introduceren. Grote kans dat je baby er nog niets van wil weten. Baby’s moeten nou eenmaal wennen aan de verschillende smaken. Als je een bepaalde smaak wat vaker geeft kan het zomaar zijn dat je baby het ineens wel lust. Ons dochtertje was vanaf het allereerste begin al gek op groente, maar banaan ging er dan weer niet in. Zo gaat dat bij iedere baby anders.

Nieuwe smaken

Nou is de babyleeftijd nog niet zo spannend als het gaat om je kind leren gezond te eten. Je hebt namelijk veel zelf nog in de hand. Jij bepaalt wat je kindje eet en je kindje vindt het eten en de nieuwe smaken vaak nog bere-interessant. Nu ons dochtertje tien maanden is begint ze echter wel eens wat te spelen met haar eten. Op de grond gooien, stukjes uitspugen, eten op de tafelstoel smeren. Soms gebeurt het dat ze daardoor veel minder eet dan ik zou willen. Het heeft me ook aan het denken gezet over als ze wat ouder wordt, want hoe leer je je kinderen gezond eten?

Geen gemakkelijke eter

Zelf was ik als kind helemaal geen gemakkelijke eter. Groenten liet ik staan en ook pasta’s en rijstgerechten gingen er zeker tot en met de puberleeftijd bij mij niet in. Ik heb het mijn ouders regelmatig tot wanhoop gedreven! Gelukkig is het de laatste jaren beter, en merk ik dat smaken die ik vroeger echt niet te pruimen vond nu wel lekker vind. Ik vraag me echter wel af hoe ik het aan zou pakken mocht mijn dochtertje ook een slechte eter worden. Methodes die mijn ouders probeerden (en dat waren er nogal wat), hebben bij mij niets geholpen. Hoe zou ik het zelf dan aan gaan pakken?

Hoe leer je je kind gezond eten - Viteau voel je goed 2

Betrek je kind bij het eten

Veel tips die ik op internet tegenkom gaan over het betrekken van je kind bij het eten. Dat varieert van helpen bij het bereiden van een maaltijd tot helpen met boodschappen doen en van een bezoek aan een boerderij zodat je kinderen kunnen zien waar hun eten vandaan komt tot het bespreken waarom gezond eten zo belangrijk voor ze is. Ook las ik dat de presentatie van eten wonderen kan doen. Uit een onderzoek bleek dat kinderen twee keer zoveel fruit eten wanneer het simpelweg op een stokje wordt geprikt.

Gezond eten: wees zelf het goede voorbeeld

De beste tip die ik heb gevonden is misschien ook wel de meest logische: zelf het goede voorbeeld zijn. Als je zelf veel snoept zullen je kinderen tegelijkertijd ook een snoepje willen. Maar als jij een appel eet, snoept je kind daar juist ook van mee. Ik denk dat je met zelf het goede voorbeeld geven al een heleboel kunt bereiken, al denk ik dat gezond eten ook met name een combinatie van factoren is.

Wat doe jij om je kind gezond te laten eten?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.