Kokosvet, ook wel kokosolie genoemd, werd jarenlang gezien als de slechterik onder de vetten. Inmiddels horen we ook andere verhalen. Meer en meer mensen zweren bij de gezonde, en lekkere, eigenschappen van kokosolie. In mijn praktijk adviseer ik mijn cliënten dan ook om dit product te gebruiken als alternatief voor minder natuurlijke producten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het super healthy is. Het blijft een voedingsmiddel met hoog gehalte aan verzadigde vetten.

Wat is kokosvet eigenlijk

Kokosvet is een tropische olie. Deze olie wordt verkregen door het persen van het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Ongeharde en ongeraffineerde (vierge) kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C. Het is daarom in ons klimaat meestal gestold. In tropische gebieden heeft het meestal een vloeibare consistentie (olie). De geraffineerde en geharde kokosvet heeft een smeltpunt van 30 tot 37 °C.

Waar zou kokosvet allemaal goed voor zijn

Even een paar gezondheidsvoordelen van kokosvet op een rijtje.

Kokosvet:

  • zou gezond zijn voor je schildklier;
  • draagt bij aan gewichtsverlies door verhoging van het metabolisme;
  • werkt antibacterieel;
  • is werkzaam tegen schimmels (candida);
  • werkt mee aan de bescherming tegen virussen;
  • is goed voor je spijsvertering en soepele stoelgang (geschikt voor mensen met darmproblemen);
  • geeft een langer verzadigd gevoel;
  • zou je bloedsuikerspiegel op pijl houden (positief voor diabetici);

Als je kokosvet verhit behoudt het ook nog eens alle gezonde eigenschappen.

Welke kan ik het beste kopen?

Er is veel verwarring over welke kokosvet het beste is. Goed om even wat duidelijkheid hierin te scheppen. Kies voor de biologische, vierge (koudgeperste) en niet gegeurde versie. Daarbij gaat mijn voorkeur er naar uit dat het in glas verpakt is. Houdt je niet van de geur en smaak van kokos? Koop dan de ontgeurde versie. Ga dan wel even na hoe het vet ontgeurd is. Koop nooit de chemisch (door oplosmiddelen) ontgeurde versie. Kies voor de mechanisch (door stoom) ontgeurde versie.

Hoe kun je kokosvet gebruiken

  • Kokosvet kun je op diverse manieren gebruiken.
  • Je kunt met kokosolie bakken, braden en wokken.
  • Je kunt kokosolie gebruiken voor het verzorgen van je huid.
  • Je kunt het ook op je brood of cracker smeren (i.p.v. boter).
  • Doe het door je smoothie .
  • Gebruik het i.p.v. boter in een zoet gerecht (taart, koek, e.d.)

Laat het kokosvet even smelten in de magnetron of pannetje als je het in olievorm wilt gebruiken.

Even een paar recepten

Mueslireep met Kokos en Chia

Een heerlijk en verantwoord tussendoortje voor mee naar school, mee naar je werk of gewoon voor onderweg.

Ingrediënten (10 stuks)

  • 20 g havervlokken
  • 2 rijstwafels
  • 30 g zonnebloempitten
  •  4 tl. chia zaad
  • 10 g lijnzaad
  • 15 g kokos geraspt
  • 20 g rozijnen
  • 40 g honing
  • 40 g kokosolie
  • snufje zout

Voor de bodem (eventueel)

  • 15 g kokosolie
  • 30 g gecondenseerde melk
  • 30 g kokos

Bereiding

  1. Zet de rozijnen in een bakje met warm water en laat ze wellen.
  2. Hak de rijstwafel grof, zodat er nog wel stukjes rijstwafel zijn. Meng hierbij de havervlokken,  zonnebloempitten, chia zaad, lijnzaad, kokos en snufje zout.
  3. Smelt de kokosolie au bain marie en meng hierdoor de honing.
  4. Dep de rozijnen droog tussen een keukenpapiertje en voeg deze bij de droge ingrediënten. Meng dit en voeg het kokosolie mengsel toe aan de droge ingrediënten.
  5. Bedek een schaal met plastic folie. (ik gebruik altijd een leeg vleeswaren bakje)
  6. Maak nu de bodem, wil je geen bodem, sla dan stap 6 en 7 over. Smelt de kokosolie au bain marie, voeg hierbij de gecondenseerde melk en kokos.
  7. Bedek de bodem van de schaal met het bodem mengsel.
  8. Bedek de bodem met het rijstwafel mengsel en druk goed aan.
  9. Laat nu 2 uur in de koelkast opstijven of 1 uur in de vriezer. Snij er nu repen van. Bewaar in de vriezen of koelkast.

Healthy Chocolate

Deze enorm gezonde chocolade is ook nog eens enorm lekker en……zo gemaakt!

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels cacao
  • 1 volle eetlepel ahornsiroop of honing
  • 12 hazelnoten
  • 12 amandelen
  • 12 rozijnen

Bereiding:

Hak de amandelen en hazelnoten in grove stukken en rooster ze, zonder olie of boter, voor ongeveer 5 minuten op een laag vuur in een pan.
Smelt in een steelpannetje de kokosolie op laag vuur. Wanneer het gesmolten is, voeg je de ahornsiroop of honing en de cacao toe. Mix het geheel door elkaar met een spatel.
Neem een ondiep plastic bakje en bekleed deze met aluminiumfolie. Doe dit lekker royaal zodat je het geheel straks nog af kunt dekken. Giet voorzichtig het chocolademengsel in het bakje . Verdeel de noten en rozijnen over de chocolade en dek het geheel af met de aluminiumfolie. Laat de chocolade vervolgens in de vriezer of koelkast uitharden. Na een paar uur is je chocolade klaar. Bewaar in de koelkast!

Ben jij ook om? Ga jij vanaf nu ook vaker kokosvet gebruiken? Ik zie geen redenen waarom niet!

 

Gezond op je werk? Zorg voor water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.