De liefde gaat door de maag - supermarkt - Viteau voel je goed 1

Overstappen kan op vele manieren. Van verzekering, bank of internetprovider. Of gewoon: als je, zoals ik, veel met het openbaar vervoer reist. Je kunt ook overstappen van de ene naar de andere supermarkt. Sommige mensen zijn daar heel fanatiek in, maar ik vind het vooral leuk om af en toe eens te kijken wat er bij de buren te halen valt. Ik mag graag denken dat ik een kritisch vergelijkende consument ben. Tel daarbij op mijn overtuiging dat je als mens ontwikkelt door de vaste patronen op z’n tijd te doorbreken en doe daar dan nog een snufje van het spreekwoord dat verandering van spijs doet eten bij. Al was het maar omdat hetzelfde voertje in een andere verpakking toch anders smaakt.

Duurzame ontdekkingsreis in de supermarkt

Wat me bij mijn huidige supermarkt opvalt, is dat het er een stuk rustiger is. Ruimer opgezet ook. Dus zelfs als het druk is, dan nog lijkt het rustig. En daar houd ik van. Rust. Niets fijner dan op mijn gemak door alle nieuw te ontdekken paden struinen en de schappen met bovengemiddelde belangstelling bekijken. Natuurlijk weet ik dat het slechts tijdelijk is, al dat nieuws. Het is zoiets als verliefd zijn: je weet dat het voorbij gaat en met een beetje mazzel wordt het houden van. Misschien gebeurt dat nu ook wel. Ik leef, kortom, in blijde verwachting.

Smetteloze roze wolk

De eerste smet op het kersverse liefdeskleed dacht ik van de week te hebben ontdekt: de in mijn ogen onnodige verpakkingen van groente en fruit. Lagen de komkommers, courgettes en aubergines bij mijn ex-supermarkt poedeltje naakt in de kratten te ‘shinen’, hier liggen deze heerlijke rakkers stuk voor stuk verpakt in plastic te wachten op de pan. Slechts een voorbeeld, maar ik voelde dat dit onze prille amoureuze gevoelens wel eens zou kunnen verstoren. Ik was geneigd om een medewerker om opheldering te vragen, maar die dag overwonnen de vlinders in mijn buik. Ik kon het nog niet aan om nu al Kamervragen te stellen aan mijn ongetwijfeld goed bedoelende romance.

De liefde gaat door de maag - supermarkt - Viteau voel je goed 2

Weg met die verpakking! Of…?

Achteraf ben ik daar blij om. Alsof toeval bestaat, las ik een dag later in de krant dat verpakte groente juist beter is voor het milieu. Neem de verpakte komkommer. De verpakking voorkomt beschadiging tijdens transport en de komkommers blijven langer goed. Onverpakt wordt een komkommer na drie dagen zacht en na vijf dagen komen de rimpels. Een verpakte komkommer blijft zeker veertien dagen goed. Daarmee voorkom je voedselverspilling. Het omhulsel van de komkommer is gemaakt van bioplastic en is afbreekbaar en composteerbaar. Bioplastic wordt voor heel veel meer dan alleen voedselverpakking gebruikt en lijkt een prachtige uitvinding te zijn die mij nog weer wat bewuster maakt van wat ik koop en met smaak eet. Bijkomend voordeel: de verliefdheid is duurzaam. Ik koop in ieder geval met een geruster en blij kloppend hart mijn dagelijkse groente en fruit. En jij?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.