De meeste mensen hebben er wel zo’n enorm veel moeite mee: genoeg groente en fruit binnenkrijgen. We vinden lastig om 250 gram groente per dag te eten en daarbij nog zo’n 200 gram fruit. Ken je dit probleem? Hieronder een aantal praktische tips.

Gebruik ze als toppings

Groente en fruit kun je eigenlijk overal op doen. Beleg je broodje, rijstwafel of cracker met komkommer, tomaat, sla/spinazie, avocado, courgette, aubergine, paprika of andere groente. Ook fruit past in principe overal bij. Zo eet ik mijn kwark, yoghurt en havermout eigenlijk nooit meer zonder vers gesneden fruit, zoals appel, mango, banaan, bosbessen of frambozen. Maar fruit is bijvoorbeeld ook heerlijk in een salade of in een eigengemaakte spread voor op je brood. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Zorg voor een flinke voorraad

Als je alleen maar een tomaat, blaadje sla of vergeelde appel in huis hebt wordt het natuurlijk lastig om aan de 250 gram te komen. Zorg dat je voldoende toegang hebt tot verschillende soortengroente en fruit. Je kunt dit natuurlijk zelf inslaan op de markt of bij de supermarkt, maar denk ook aan groente en fruit op je werk. Viteau levert bijvoorbeeld niet alleen water, maar zorgt er ook voor dat je iedere week voldoende fruit en groente op je werk hebt.

Verwen jezelf af en toe ook met lekkere tropische vruchten en varieer per week zoveel mogelijk. Zo ben ik de ene week helemaal into granaatappels, bosbessen en frambozen, de andere week móet ik gewoon een heerlijke verse mango, ananas of passievrucht meenemen. Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling, iedere fruitsoort biedt namelijk zijn eigen voedingsstoffen.

Dit geldt natuurlijk ook voor groente. Bedenk wat je nodig hebt om ieder gerecht groener en kleurrijker te maken met groente, en verwen jezelf met extra groente om van te snacken.

Ready to eat

Het kan enorm helpen om je groente en fruit alvast klaar te maken om van te eten. Snijd het dus alvast in stukjes, schil het of was het en bewaar in een bakje in de koelkast. De volgende keer als de kasten optrekt wanneer je trek krijgt, is het net zo makkelijk om aan dat bakje te beginnen in plaats van die zak chips.

Sapjes en smoothies

Sapjes en smoothies zijn de perfecte manier om de benodigde hoeveelheid groente en fruit te halen, maar ook om meer te drinken. Wees niet bang om groente toe te voegen te voegen, zoals een handje spinazie, biet, wortel, komkommer en misschien wel een schepje spirulina. Door veel te experimenteren en de juiste combinaties te maken proef je meestal de groente niet eens.

Leer groente toe te voegen

Bij het ontbijt/lunch:

 • Probeer eens groente op je brood
 • Maak zelf een lekkere spread van je favoriete groente
 • Vervang je broodje af en toe eens door een goedgevulde groenteomelet
 • Voeg groente toe aan je havermoutpap (wortel, courgette, biet en bloemkool werkt heel goed)
 • Maak een lekkere lunchsalade voor jezelf klaar

Groente tussendoor:

 • Komkommer, wortel en paprika smaakt heerlijk bij wat humus of een yoghurtdip
 • Maak zelf groentechips van je favoriete groente. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, zoete aardappel, of courgette.
 • Een lekkere goedgevulde smoothie of sap

Bij het avondeten:

Probeer groente als basis te zien, in plaats van een toevoeging. Maak bijvoorbeeld gevulde paprika’s, een goedgevulde maaltijdsalade, vervang rijst door bloemkoolrijst of een pizzabodem/wrap van groente, een soep op groentebasis en vervang pasta en lasagnebladen door groente. Zo zit je binnen no-time aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Groentemeter

Wil je weten hoeveel groente jij nou per dag eigenlijk binnenkrijgt? Vul je consumpties dan in op de groentemeter en check dan ook even hoeveel gram rauwe groente je nodig hebt om er 250 gram van over te houden.

Gezond op je werk? Zorg voor water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.