mijn favoriete zomerfruit - Viteau voel je goed 3

Een tijdje geleden schreef ik een blog over de avocado en dat dat een bijzonder voedzame vrucht is. In deze blog schreef ik ook dat sinds ik bezig ben met een gezondere levensstijl ik meer verschillende soorten fruit uitprobeer. Ik ben dan ook ontzettend blij dat nu de maand mei is aangebroken er steeds meer zomerfruit in de winkels komt te liggen. Zomerfruit is hartstikke voedzaam en zit vaak bomvol water. Zomerfruit is daarnaast heel goed te gebruiken in allerlei soorten smoothies. In de blog van vandaag laat ik jullie mijn favoriete zomerfruit zien!

Aardbeien om mee te variëren

Je kunt eindeloos variëren met aardbeien. Op een gebakje, in een smoothie, op brood of beschuit of gewoon zo uit het bakje. Aardbeien staan niet voor niets op de vijfde plaats van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. In aardbeien zitten weinig calorieën en bovendien bevat deze rode vrucht veel vitamine C. Ook zit er veel foliumzuur in aardbeien, dus als je zwanger bent is het raadzaam om lekker veel aardbeien te eten. Geen straf toch?

Mijn favoriete zomerfruit - Viteau Voel je goed 1

Mango’s voor je vitamine C

Voordat ik op reis ging naar Jamaica, inmiddels zo’n acht jaar geleden, had ik nog nooit van m’n leven mango geproefd. Zonde, want het bleek ontzettend lekker! Jammer genoeg zijn mango’s in Nederland aan de prijzige kant, dus koop ik ze niet heel vaak. Op zich geen ramp natuurlijk, want dan blijft het extra lekker en ben je niet zo snel op de mango uitgegeten. In het knalgele vruchtvlees van de mango vind je enorm veel vitaminen en mineralen. Honderd gram mango (en dat is minder dan één hele vrucht), bevat genoeg vitamine C om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te halen.

Tropisch zomerfruit: Watermeloen

Nog zo’n lekkere tropische vrucht is de watermeloen. Wist je dat de watermeloen voor maar liefst 95% uit water bestaat? Een heerlijke dorstlesser dus! Naast dat de watermeloen voor het grootste gedeelte uit water bestaat is de watermeloen ook rijk aan ijzer, kalium en vitamine C. Daarnaast bevat watermeloen ook het antioxidant Bètacaroteen. Daarmee worden de cellen in het lichaam beschermd tegen vrije radicalen en wordt de huid geholpen om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Fijne after-sun dus!

Mijn favoriete zomerfruit - Viteau Voel je goed 2

Zomerfruit uit de berm: Bramen

Ik weet niet hoe het in de rest van Nederland is, maar in Noordoost Friesland kun je op een heleboel plaatsen gewoon langs de kant van de weg bramen plukken. Op veel slootwallen staan bramenstruiken die in augustus tot bloei komen. Kijk dan ook niet verbaasd op wanneer je in augustus in Friesland mensen met emmers langs de kant van de sloot ziet, verscholen in de bosjes. Grote kans dat zij aan het bramen plukken zijn. In Friesland wordt er zelfs een heel festival rondom het bramen plukken georganiseerd: Brommels! Op 27 en 28 augustus stellen veel boeren hun weilanden open voor bramenplukkers, worden er streekmarkten georganiseerd en zijn er proeverijen waar je bramengebakjes of bramensmoothies kunt proeven. Een aanrader!

Zelf ga ik er in augustus ook op uit om bramen te plukken. Ik gebruik de bramen voor jam of smoothies, maar er zijn nog talloze varianten waarbij je bramen kunt gebruiken.

Wat is jouw favoriete zomerfruit?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.