Nieuwe richtlijnen

Ben je al op de hoogte van de nieuwe voedingsrichtlijnen?

De schijf van vijf is een praktische vertaling van de richtlijnen t.a.v. gezonde voeding die de gezondheidsraad uitbrengt. De nieuwe richtlijnen zijn vorig jaar gepresenteerd en volgen daarmee de richtlijnen van 2006 op. De gezondheidsraad kijkt wetenschappelijk naar effecten van voeding op de gezondheid.

In de nieuwe schijf van vijf zijn aanpassingen gedaan die belangrijk zijn voor de gezondheid volgens nieuwe inzichten zoals nog minder zout, minder suiker, minder bewerkt vlees en meer gezonde vetten. Een verschuiving van dierlijk naar plantaardig. Zie de schijf als een richtlijn, haal eruit wat voor jou van toepassing is en schakel voor een goed advies op maat een deskundige in.

Zout

Een van die adviezen is om nog beter op te letten met de hoeveelheid zout.

We krijgen per jaar namelijk een kilo zout teveel binnen. Met als gevolg een te hoge bloeddruk, nierschade en botontkalking. In plaats van zout kun je gerechten ook heerlijk op smaak brengen met kruiden en je kunt er eindeloos mee variëren.

Creatief met kruiden

Bijna alle kant en klaar mixen, marinades en samengestelde kruidenmixen bevatten veel zout. Hoe leuk is het om je eigen kruiden toe te voegen aan een gerecht. Door puur te eten en zelf kruiden toe te voegen weet je wat je binnenkrijgt. Daarmee bepaal je dus ook zelf de hoeveelheid zout. Voorbeelden van goede smaakmakers zijn ui en knoflook, peper, paprikapoeder, peterselie, tijm, rozemarijn, basilicum en kerrie. Er zijn ook diverse kruidenmixen op de markt voor vele doeleinden maar zonder de toevoeging van zout. Bijvoorbeeld Baharat, lekker om zelf hummus mee te maken. Het ziet er kleurrijk uit door de biet die eraan toegevoegd wordt en het smaakt heerlijk op brood, bij falafel of op een toastje. Onderaan deze blog het recept.

Puur eten

De nieuwe richtlijnen van de gezondheidsraad zijn gericht op puurder en plantaardiger eten. Minder voorbewerkte producten, minder uit pakjes en zakjes. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat vleeswaren niet terugkomen als voorkeursbeleg. Wat wel? Bijvoorbeeld de hummus waar ik het net over had, maar ook avocado, een ei, notenpasta en vers fruit. Kaas met mate, vaker vis en peulvruchten. Als je voor vlees kiest, kies dan mager zoals rundvlees en kip.

Begin het jaar goed door te focussen op puurder eten. Creatief met kruiden en houd het gerust eenvoudig. Het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit. En met een paar goede ingrediënten en pure smaken heb je weinig extra nodig.

Hieronder twee lekkere en pure gerechten; hummus en  pompoen met kip. Een gezond en puur 2017 gewenst.

Ingrediënten en bereiding hummus:

 • 225 gram kikkererwten
 • 50 gram rode biet
 • 1 el tahin (sesampasta)
 • 1 el citroensap
 • 1 flinke tl baharat kruiden
 • 2 el olijfolie (extra vergine)
 • Verse koriander

Bereiding:

Voeg alle bovenstaande ingrediënten samen en pureer met een staafmixer. Klaar is je hummus. (Geen tahin in huis? Dan kun je ook 1 el olie extra gebruiken). Voeg naar smaak verse koriander toe, ook leuk als decoratie.

Ingrediënten en bereiding pompoen met kip (4 personen):

 • 1 pompoen
 • 8 kippendijen zonder bot en zonder vel
 • 1 citroen
 • 2 eetlepel honing
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • Paar takjes rozemarijn
 • Peper en een beetje zout
 • Nodig: ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).

Snijd ongeveer 3 plakjes van de citroen af en knijp de rest uit. Meng de citroensap met de honing,  olie, uitgeperste knoflook  en wat peper en zout.

Snijd de pompoen open nadat je ‘m gewassen hebt. Haal de pitten eruit en snijd de pompoen vervolgens  in, zover mogelijk, gelijke stukken van ongeveer 4 cm. De schil kun je laten zitten, die wordt straks zacht in de oven. Bak de kippendijen gedurende 5 minuten aan in een beetje olie of vloeibare bak en braad, snijdt ze vervolgens in grove stukken en leg ze in een ovenschaal. Voeg de stukken pompoen ook toe aan de ovenschaal en schenk de dressing er overeen. Leg er vervolgens wat takjes rozemarijn op en de schijfjes citroen. Zet de ovenschaal gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

 • Al ruim 300 inschrijvingen!

  Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.