Papa mag ik water Viteau Voel je goed 5

Het drinken van water is voor ons als mensen van levensbelang. Water drinken is goed voor je lichaam. Daarnaast kun je het gebruiken om af te vallen, jezelf fitter te voelen of om de ochtend na een avondje doorhalen in de kroeg die dode mus uit je mond te spoelen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om op te staan met een koud glas cola, of een goedkoop pak sap uit de onderste schappen van de supermarkt. Sommige mensen vinden dat lekker, of doen dit uit gewoonte. Als volwassene kunnen we deze keuze zelf maken. We weten dat het drinken van veel suikerhoudende dranken op soms korte, maar zeker op lange termijn consequenties heeft. Het is vaak een slechte gewoonte, maar nog steeds een keuze die wij als volwassenen zelf maken.

?????????????????????

Glaasje water of glaasje suiker

Hoe anders is dit voor kinderen. Energie drink, goedkope frisdrank, pakjes limonade, aanmaaksiroop en allerlei andere zoete drankjes worden veel door onze kinderen gedronken omdat wij volwassenen dit aan ze aanbieden. Door mijn werk als sportconsulent kom ik helaas met erg zorgwekkende cijfers in aanraking als het gaat om kinderen met overgewicht en gezondheidsproblemen. Naast te weinig lichaamsbeweging wordt er ook veel teveel suiker gebruikt door onze kinderen. Elk glas met een vorm van limonade bevat minimaal 4 en soms zelfs wel 12 klontjes suiker. Suikers die ons volwassen lichaam niet nodig heeft en het lichaam van een kind al helemaal niet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn ook de vers geperste sappen bij veel gebruik niet goed voor kinderen. De, weliswaar plantaardige, suikers worden doordat de vrucht geperst is en zijn structuur is verloren snel in één keer opgenomen door het lichaam. Het fruit kan beter in zijn geheel gegeten worden, hierdoor worden de voedingstoffen geleidelijk opgenomen door het lichaam.

Gepest of verpest

Natuurlijk wil niemand kinderen een snoepje of wat limonade op zijn tijd verbieden, ik ook niet. Maar bewustwording van wat je kinderen geeft en wat de gevolgen daarvan zijn, die zijn belangrijk. De nadelen van teveel suiker bij kinderen kunnen invloeden hebben op het hele gezin. Over- of ondergewicht kan leiden tot een gepest of sociaal geïsoleerd kind. Er zijn wisselende stemmingen, een slechte concentratie op school en eindeloos gesleur over de supermarktvloer omdat je lieve kleine kleuter veranderd is in een suiker behoevend monster. Ook trekken tandartsen steeds vaker aan de bel. Er zijn zelfs tandartsen die al melktanden hebben moeten trekken bij kinderen van nog geen 2 jaar oud. De gebitjes van kinderen worden verpest door de overmatige zoetigheid en ongezonde voeding die wij als volwassenen aan ze geven.

Papa mag ik water Viteau Voel je goed 3

Weet wat je geeft!

Zelf probeer ik mijn zoontje alleen water te geven. Een utopie natuurlijk, en ook mij lukt dit niet. Ook ik kan het met zelfgemaakt fruitwater, leuke drinkbekers en interessante rietjes niet altijd winnen van een bijzonder flesje of pakje limonade op een feestje. Maar meestal wel! En daar ben ik erg trots op. Vanaf jongs af aan hebben wij hier aandacht aan besteed en ik ben blij dat wij dit hebben doorgezet want hij drinkt nu bijna altijd gewoon water. Door mijn achtergrond weet ik waar het mis kan gaan. Waar het begint met een voor het oog onschuldig lijkend flesje diksap, eindigt het vaak in het niks anders willen drinken dan frisdrank of goedkoop sap. Veel ouders in Nederland hebben geen flauw idee en zijn gewoonweg niet op de hoogte van wat er in de drankjes zit die zij hun kinderen aanbieden. Ik weet het wel, en hoop dat de ouders die mijn blog lezen zich er ook in gaan verdiepen. Op het internet kun je al snel overtuigende adviezen lezen en de beste tip kan ik nu al geven: Drink gewoon water met het hele gezin, want water is zonder twijfel gezond!

Hoe zorg jij dat je kind genoeg water drinkt?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.