Thee drinken voor een gezonder leven Viteau voel je goed 3

Een paar kilo’s lichter worden, een mooiere huid krijgen, minder vaak hoofdpijn of duizeligheid; er zijn tal van redenen te bedenken waarom je gezonder wilt leven. Maar gezonder leven is niet altijd even makkelijk. Ik kan er maar al te goed over meepraten. Ik wil graag een paar kilo afvallen, maar hou ook van lekker eten. Omdat radicaal je leven overhoop gooien voor mij – en voor velen met mij – niet werkt, probeer ik door het nemen van kleine stappen mijn leven stukje bij beetje gezonder te maken. Één van de manieren waarop ik dat doe is door weinig tot geen frisdrank meer te drinken. Wat ik dan hele dagen drink? Water en thee!

Drink anderhalf tot twee liter water per dag

De uitspraak ‘drink anderhalf tot twee liter water per dag’ kennen we allemaal. Maar houden we ons daar ook allemaal aan? Sinds ik meer thee drink kom ik bijna moeiteloos aan die anderhalve liter per dag. Hoe ik dat doe? Ik zet een pot van een liter. Tijdens het werken zet ik die pot naast me neer en vul ik steeds opnieuw mijn glas. Ongemerkt zit ik dan al snel op een liter vocht per dag. Aangevuld met glazen water is die anderhalve liter per dag zo gehaald.

Thee drinken voor een gezonder leven Viteau voel je goed 1Waar is thee allemaal goed voor?

In thee zit, naast water, veel fluoride en mangaan. Fluoride kennen we van de tandarts, dat zorgt voor een sterk gebit. Mangaan is een minder bekende voedingsstof waar niet heel veel over bekend is. Het is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Naast fluoride en mangaan zit er flavonoïden, tannines en cafeïne in thee.

Bewezen is dat het drinken van thee de kans op hart- en vaatziekten fors verkleint. Wie drie of meer koppen per dag drinkt heeft bovendien zo’n veertig procent minder kans op diabetes type 2. Verder lijkt het drinken van (groene) thee gunstige effecten te hebben op het tegengaan (van de ontwikkeling) van kankercellen, al zijn daar nog niet voldoende bewijzen voor.

 

Thee drinken voor een gezonder leven Viteau voel je goed 2

Teveel thee? Teveel cafeïne!

Omdat er cafeïne in thee zit moet je er ook weer niet teveel van drinken. Tien koppen zwarte thee per dag is het maximum voor volwassenen. Van de groene variant kun je ongeveer het dubbele drinken, twintig koppen per dag. Dit zijn behoorlijke hoeveelheden, waar je niet heel snel aan toe komt. Ik denk dat een liter ongeveer neerkomt op acht koppen thee, dus dat zit dan wel goed! Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden om vanwege de cafeïne niet meer dan vijf koppen zwarte, of tien koppen groene thee per dag te drinken.

Een onderdeel van de cultuur

Theedrinken is in Nederland niet zo ingebakken in de cultuur als in andere landen zoals India, Marokko en Groot-Brittannië. Toch vind ik Nederland best een prima land voor theedrinkers. Zelf werd ik toen ik een klein meisje was dagelijks door mijn moeder opgewacht met een kopje thee, en zo zijn er velen met mij. In Nederland wordt er wel hard gewerkt om het imago van de warme drank te versterken. Zo wordt er op 29 mei voor het eerst een Theefestival georganiseerd in Utrecht, waar theesommeliers hun gasten laten proeven van de lekkerste soorten, je Chinese theeceremonies bij kunt wonen en blind thee kunt proeven. Lijkt me erg leuk! Ook in de provincie Groningen kunnen theeliefhebbers hun hart ophalen. In Houwerzijl is de Theefabriek gevestigd. In dit voormalige kerkgebouw is een theemuseum gevestigd met daarbij een theeschenkerij met de meest uitgebreide theekaart ter wereld.

Hoeveel koppen thee drink jij per dag?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.