Een toetje hoeft geen zoete caloriebom meer te zijn. Zeker niet wanneer topchefs zich ermee bemoeien. In korte tijd heb ik twee geweldige desserts gegeten met groenten. Een wereld gaat voor je open.

Dat groenten gezond zijn, weten we al van kinds af aan. Traditioneel gekookt door onze moeder zijn we groot geworden met witlof, boerenkool en stamppot. Het ging daarbij niet altijd over rozen want o, wat hebben we die doorgekookte spruiten vervloekt. Te zacht, te bitter.

Gelukkig zijn er topkoks die ons helpen. Die ons wijzen op de verschillende bereidingswijzen van groente. Niet langer strontgaar gekookt (sorry voor het woord, het is een term uit de professionele horecakeuken), maar verrassend bereid in de oven, gefrituurd of zelfs op de barbecue.

Groenten knappen er zichtbaar van op, net als ons humeur aan tafel. Kinderen likken hun vingers af bij een groetenburger (het liefst met zelfgemaakte mayonaise), romige pastinaakpuree of tartaar van groenten, opgemaakt met een roestvrijstalen kookring. Zeker wanneer je de kids betrekt bij het maken van de gerechten, zo kan ik je verzekeren.

Groeten-ijs

De laatste mooie ontwikkeling is die van groenten-ijs. Afgelopen jaar at ik twee bijzondere toetjes, waarvan je vrolijk en geïnspireerd wordt. Als eerste het dessert van de toekomst, zoals het door bedenker Peter Klosse wordt genoemd. Klosse is eigenaar van het befaamde horecabedrijf De Echoput in Apeldoorn en geeft als smaakprofessor gastcolleges in het land. Iemand met inhoud dus.

Samen met zijn keukenteam bedacht Klosse een dessert op basis van wortel. Ik eet in het restaurant een cilinder van wortel, gevuld met een compote op basis van yoghurt, mosterd en honing. Daarbovenop ijs van wortel. De natuurlijke zoetheid van wortel en honing maakt het een ‘echt toetje’, terwijl gevaarlijke suikers achterwege zijn gelaten. Slim en lekker.

Spruitjes-ijs

Een ander bijzondere dessertervaring is die van spruitjes-ijs, inderdaad: ijs gemaakt met spruiten. Ik eet het tijdens een boerenspruitenlunch in een mobiel restaurant op het erf van de spruitentelers Jan en Ronald Herbert in Zeewolde. De lunch staat volledig in het teken van spruiten, met op het menu een spruitenbitterbal, dimsums met spruiten, spruitenravioli, een spruitensmootie, cocktail van spruit en – dus – spruiten-ijs.

Bedenker is Michel van der Kroft, chef-kok van restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk en in het bezit van twee Michelinsterren. Hij ontpopt zich tot de nieuwe spruitenambassadeur van Nederland, maar nog belangrijker, hij bewijst dat desserts en groenten prima samengaan.

Gewoon oefenen met groenten in je desserts

Het is de voorbeeldfunctie van een topchef die we graag zien. Want op deze manier kunnen groenten vaker de weg vinden naar het toetje. Met de inspiratie en voorbeelden van de chefs voorop, is het nu de beurt aan de consument. Gewoon thuis in de keuken lekker oefenen met groenten in toetjes. Bijvoorbeeld met onderstaande recept.

Ik ben fan van groenten in het toetje, maar realiseer me ook dat hiervoor lef en experimentatie voor nodig is. Ik daag je uit. Probeer het. Probeer eens te spelen met groenten in het toetje. De O’s en A’s zijn niet van de lucht.

Zo maak je spruitjes-ijs.

Ingrediënten:

  • 450 gram melk
  • 450 gram gepureerde gare spruitjes
  • 6 gram gelatine
  • 100 gram suiker
  • Sap van ½ citroen
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

Blancheer de spruitjes 4 minuten in kokend water. Spruitjes warm pureren in de blender met de melk. Voeg de overige ingrediënten toe en zeef het geheel. Draai op in de sorbetière of ijsmachine tot mooi soepel ijs.

Gezond op je werk? Zorg voor water én fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.