Moestuin

Sinds een bekende Nederlandse supermarktketen vorig jaar het kweken van je eigen groente introduceerde bij de boodschappen lijkt het wel alsof heel Nederland massaal aan het ‘moestuinieren’ geslagen is. Een hele goede ontwikkeling, als je het mij vraagt. Je eigen groente en fruit kweken in een moestuin heeft namelijk nogal wat voordelen voor je gezondheid.

Lekker de buitenlucht in

De tijd dat je op z’n minst ergens een volkstuintje moest huren of een flinke lap grond achter je tuin moest hebben om je eigen groenten en kruiden te kunnen kweken is allang en breed voorbij. Dankzij het verticaal tuinieren, tuinieren op één vierkante meter en kweekkastjes voor in je vensterbank kun je ook wanneer je slechts een klein balkon hebt of een tuin ter grote van een postzegel aan de slag met je eigen moestuin. Het grote voordeel van het hebben van een moestuin is dat je er de buitenlucht voor in moet. Om je tuintje goed te onderhouden ben je namelijk al snel een paar keer per week een goed halfuur in de tuin. Heel gezond, die buitenlucht!

Groenten kweken houdt je in beweging

Met een hark aan de slag, plantjes verpotten, je groenten oogsten; er zijn nogal wat bewegingen voor nodig. Ook dat is een groot voordeel! Een paar keer bukken om te kijken of je tomaten al een mooie rode kleur hebben staat al snel gelijk aan squatten in de sportschool. Schoffelen? Ook al zo’n mooie oefening, maar dan voor je armspieren. Het fijne van tuinieren is dat deze bewegingen ogenschijnlijk moeiteloos gaan, maar dat je na een halfuur toch de nodige beweging er op hebt zitten. Daar heb jij voortaan geen sportschool meer voor nodig!

Cherry tomaten

Groenten en fruit uit de moestuin? Hartstikke gezond!

Gooi jij vergif of gekke conserveringsmiddelen over je komkommerplantjes? Ik dacht het niet toch? Als je groenten en kruiden uit eigen tuin eet weet je zeker dat je eten onbespoten is en vrij van andere gekke middelen. Daar ben je in de supermarkt niet altijd even zeker van. Je hebt dus gegarandeerd het gezondste van het gezondste op je bord, er even vanuit gaand dat je moestuin zich niet op vervuilde grond bevindt.

Een moestuin is hartstikke educatief

Wellicht niet direct een gezondheidsvoordeel, maar toch is het mooi meegenomen; als je kinderen hebt is een moestuin een hartstikke leuk educatief project! Wedden dat je kinderen maar wat graag willen helpen in de tuin, zodra ze zien dat er plantjes omhoog komen? Of er onderzoek naar gedaan is weet ik niet, maar ik kan me zo voorstellen dat op de langere termijn het onderhouden van een moestuintje ook voor kinderen positieve effecten zal hebben. Zij leren waar hun eten vandaan komt, leren er gezonder door te eten en vooral ook plezier hebben in het buiten zijn en in de tuin bezig zijn. Kan volgens mij alleen maar positieve effecten hebben!

Zelf hebben we al een paar jaar ieder jaar tomaten- en aardbeiplantjes. Dit jaar willen we nog uitbreiden met een paar vruchtenstruiken. Heb jij thuis ook een moestuin? Merk jij dat dit positieve effecten heeft op je gezondheid?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.