Waarom aardbeien snoepen een heel goed idee is - Viteau Voel je goed 1

Nog even geduld en dan zijn ze er weer. Die heerlijke rode aardbeien van Nederlandse bodem. En met recht bodem. Want aardbeien van de koude grond, zoals ze dat noemen, zijn het lekkerst! Je moet er wel iets meer geduld voor hebben, ze worden pas echt lekker rood en zoet als de zon veel schijnt.

Aardbeien zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook erg gezond! In Nederland wordt jaarlijks ruim veertig duizend ton aardbeien gekweekt. Een hele berg aardbeien, dus zorg dat jij daar ook een deel van eet deze zomer. Aardbeien zijn gezond, lees hieronder waarom en zet ze vast op je boodschappenlijstje!

Weinig suiker

Suiker, veel mensen letten tegenwoordig op de hoeveelheid suiker die ze binnen krijgen. Natuurlijk is er een verschil in de herkomst van de suiker. Geraffineerde suikers zijn minder gezond voor het lichaam dan natuurlijke fruitsuikers. Met aardbeien zit je eigenlijk altijd wel goed, in een portie van 100 gram aardbeien zit maar 6 gram suiker. Dit is minder dan in bijvoorbeeld appels, bananen of peren.

Lage glycemische index

In een eerder artikel heb ik uitgelegd wat ‘glycemische index’ betekent. In het kort geeft deze waarde aan hoe snel of hoe langzaam de koolhydraten en suikers die ze bevatten aan het bloed worden afgegeven. Fruitsoorten met een lage index zoals aardbeien zullen de bloedsuikerspiegel niet negatief beïnvloeden. Dus neem gerust een bakje aardbeien tussendoor, goed voor je lichaam en geest!

Mooie glimlach met witte tanden

In aardbeien zit een zuur wat zorgt dat je tandglazuur lichter wordt. Het is uiteraard geen bleekmiddel, maar het zorgt er op een natuurlijke manier voor dat je tanden witter blijven. Wel even in de spiegel kijken na het eten van de aardbeien, die pitjes tussen je tanden maken je glimlach er niet aantrekkelijker op….

Gezond toetje of tussendoortje!

Aardbeien eten voelt als snoepen! Lekker zoet en fel gekleurd. Het is echter wel een gezond tussendoortje, want aardbeien bevatten weinig calorieën. Een doosje van 250 gram aardbeien bevat slechts 72 calorieën!

Waarom-aardbeien-snoepen-een-heel-goed-idee-is-Viteau-Voel-Je-Goed 2

Waarom zijn aardbeien rood?

Omdat ie zich schaamt voor zijn pukkeltjes. Een grap, die ik als kind heb geleerd. De aardbei zelf ziet er inderdaad uit als een huid met pukkeltjes, het eten van aardbeien is juist wel heel goed voor onze huid! Aardbeien bevatten veel antioxidanten, deze zijn goed voor de huid en bevorderen het herstel van beschadigde huidcellen door bijvoorbeeld de zon.

Bron van vitamine C

Bij vitamine C denken we meestal aan sinaasappels, grappig eigenlijk dat vitamine C de associatie oproept met de kleur geel of oranje. In ieder geval bij mij. Een aardbei bevat meer vitamine C dan een sinaasappel. Een bakje met 100 gram aardbeien bevat 64 mg aan vitamine C. Ter vergelijking: 100 gram sinaasappel bevat 50 mg vitamine C.

Naast al deze gezondheidsvoordelen zijn aardbeien ook gewoon heel erg lekker! Als dessert of tussendoortje. Er zijn veel verschillende creatieve recepten met aardbeien te vinden. Wat is jouw favoriet? Gewoon simpel met slagroom erop of heb je een ander idee? Ik ben benieuwd naar jouw favoriete recept!

 

Bronnen:

Gezondheidsnet
Mens en Gezondheid
Voedingswaardetabel

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.