waarom-zijn-pompoenen-gezond-viteau-voel-je-goed

waarom-zijn-pompoenen-gezond-viteau-voel-je-goed-2Pompoen is een echte herfstgroente. Vooral met Halloween zie je veel pompoenen als lampion voorbij komen. De meest mooie creaties maken mensen er soms van! Het leuke is dat je van de inhoud van de pompoen lekkere en gezonde soep kunt maken. Vorig jaar ben ik zelf creatief geweest. Via internet heb ik een sjabloon gedownload en geprint. Best een flinke klus om dit mooi te krijgen! Als je geluk hebt, blijft de pompoenlampion een week goed. Van de inhoud heb ik soep gemaakt. Mijn favoriete pompoensoeprecept deel ik aan het einde van deze blog.

De gezonde eigenschappen van pompoen

Pompoenen zijn rijk aan vezels en arm aan vet. Ze bevatten de volgende gezonde voedingsstoffen:

  • Bèta caroteen
  • Magnesium
  • Kalium
  • Ijzer
  • Zink
  • Vitamine A
  • Vitamine C.

Door de vele vezels heeft pompoen een stimulerend effect op de darmen. Ook de mineralen dragen positief bij aan de spijsvertering. Ook bevat pompoen opvallend veel vitamine A.

Pompoenen heb je in veel verschillende soorten en maten. De pompoen is familie van de komkommer en courgette. Niet alle pompoensoorten zijn geschikt om te eten, sommigen zijn alleen voor de sier. Als ezelsbruggetje kun je dit onthouden: snijd je de pompoen open en zitten er pitten in? Dan is het een eetbare pompoen.

Twijfel je? Voor de zekerheid kun je een klein stukje pompoen koken en proeven. Sierpompoenen smaken echt vies. Dus dat proef je gelijk!

De meest bekende vorm pompoen is de ronde oranje pompoen, deze is eetbaar. Ook de flespompoen of Butternut Squash zie je veel bij de groenteboer en in de supermarkt. Het voordeel van de flespompoen is dat je deze met schil en al kunt verwerken tot soep.

waarom-zijn-pompoenen-gezond-viteau-voel-je-goed-3

Recept voor pittige pompoensoep

Dit is mijn favoriete recept voor pompoensoep, lekker én gezond! Afgelopen weekend heb ik deze soep nog gemaakt. Het is een combinatie van pompoen, kikkererwten en paprika.

Voor vier personen heb je het volgende nodig:

Materiaal:

  • grote soeppan
  • staafmixer
  • koekenpan

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen
  • 1 pot kikkererwten
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 2 groentebouillon blokjes
  • Komijnpoeder
  • Pompoenpitten
  • Bladpeterselie
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

waarom-zijn-pompoenen-gezond-viteau-voel-je-goed-4

Bereiding pittige pompoensoep

Schil de uien en snijd ze in kleine stukjes. Was de rode peper, paprika en flespompoen en snijd ze in stukjes.
Verhit een beetje olijfolie in de soeppan. Fruit de ui en rode peper enkele minuten totdat de ui glazig is. Voeg de stukjes pompoen toe en bak dit al roerend 2 minuten op middelhoog vuur.

Laat de kikkererwten uitlekken en voeg ze samen met de paprika toe in de pan. Strooi 3 theelepels komijnpoeder over het mengsel en roer het goed door elkaar. Vind je komijn erg lekker, dan kun je ook 4 of 5 theelepels erdoor doen. Verkruimel de 2 bouillonblokjes boven de pan en giet er 1 liter kokend water bij. Roer alles goed door elkaar en zorg dat de groenten onder water staan. Breng de soep met deksel aan de kook en laat het geheel 15 tot 20 minuten zachtjes doorkoken. Je kunt met een vork in een stukje pompoen prikken, voelt het zacht aan dan heeft de soep lang genoeg gekookt.

Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Pas op voor hete spetters! Roer de soep goed door en laat deze nog heel even op laag vuur doorkoken. Is de soep iets te dik? Voeg wat kokend water toe, totdat de soep de gewenste dikte heeft.

Verhit een koekenpan zonder olie en rooster hierin de pompoenpitten. Zodra ze beginnen te ‘poppen’ zijn ze klaar. Knip of snijd de peterselie in stukjes.

Schep de soep op diepe borden en garneer met de pompoenpitten en peterselie. Erg lekker met een bruin stokbroodje met roomboter erbij. Eet smakelijk!

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.