Waarom ik graag streekproducten koop Viteau Voel je goed 1

In mijn zoektocht naar een gezondere levensstijl probeer ik ook meer en meer gezonder te eten. Om dit voor elkaar te krijgen probeer ik zo nu en dan de supermarkt te mijden. Niet dat ik helemaal geen pakjes en zakjes meer in mijn winkelkarretje gooi, maar deze maaltijden probeer ik steeds vaker te vervangen door maaltijden met louter verse producten. Voor deze verse maaltijden koop ik steeds vaker streekproducten. Met producten uit de streek ben je verzekerd van versheid, dat er geen gekke toevoegingen in de producten zitten, dat je product een goede smaak heeft en er geen gebruik is gemaakt van overbodige verpakkingsmaterialen.

Vlees en vis uit eigen regio

Eén van de producten die ik het allerliefst lokaal koop is vlees. In Friesland, maar ook in andere provincies, is het bij veel boerenbedrijven in de regio mogelijk om rechtstreeks bij de boer vlees in te kopen. De biologische boer waar ik rundvlees koop zorgt ervoor dat de koe in kwestie geslacht wordt, waarna een pakket vlees bij mij thuis bezorgd wordt. Alleen al vanwege de smaak zou je nooit weer anders willen. De smaak van een biefstuk is tien keer zo fijn als wanneer je deze in de supermarkt koopt! Ook vis kun je op veel plaatsen goed lokaal kopen. De visboer bij mij om de hoek haalt zijn vis bij de visafslag in Lauwersoog, waar met name de vissen die uit de Waddenzee en de Noordzee gevist zijn worden gebracht.

Waarom ik graag streekproducten koop Viteau voel je goed 1

Je eigen fruit plukken

Mijn ervaring is dat je eten meer gaat waarderen wanneer je zelf hebt gezien waar het vandaan komt. Als je met eigen ogen hebt gezien dat de koeien die je eet goed behandeld zijn, smaakt een stukje vlees veel beter. Ook voor fruit vind ik dat wanneer je zelf de boomgaard hebt bezocht het fruit stukken beter smaakt. Bijvoorbeeld in de Betuwe zijn er veel boomgaarden waar je de mogelijkheid krijgt om je eigen fruit te plukken. Stel je eens voor hoe je zelf appels plukt om die later te verwerken in zelfgemaakte appelmoes of een fijne appeltaart. Een fijne rustgevende bezigheid, met een heerlijk resultaat!

Groenten kopen langs de kant van de weg

Wat ik in mijn eigen regio heel erg fijn vind is dat veel agrarische bedrijven aardappels, groenten en eieren aanbieden langs de kant van de weg. Op verschillende plaatsen langs de weg vind je kleine kraampjes waar aardappels, bloemkolen, wortels, uien, rode kool en spitskool uitgestald staan. Vaak staat er een bakje bij waar je als klant de betaling in kunt doen. Soms moet je even de schuur van de boer inlopen om daar af te rekenen. In de zomerperiode vind je ook veel kleine kraampjes met aardbeien, zelfgemaakte jam of zelfs honing.

Streekproducten in de supermarkt

Natuurlijk heb je niet altijd tijd om zelf de hort op om bij boerenbedrijven langs te gaan voor je boodschappen. Gelukkig zijn er steeds meer supermarkten die de streekproducten uit de regio in de supermarkt zelf aanbieden. Zo is het voor veel consumenten steeds gemakkelijker om streekproducten te combineren met het reguliere aanbod in de supermarkt. Mijn voorkeur gaat er naar uit om mijn inkopen te doen bij de boer zelf. Zo zie je waar je product precies vandaan komt, en zo ondersteun je de vaak hardwerkende boeren ook nog eens met je aankoop.

Waarom ik graag streekproducten koop Viteau voel je goed 2

Welke streekproducten koop jij graag?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.