watermeloen-is-een-echte-superfood-viteau-voel-je-goed-3

Watermeloen is een echte superfood! Ik raad het mijn cliënten dan ook aan om het regelmatig eten. Watermeloen is niet alleen erg gezond, dorstlessend en lekker. Het is ook nog eens niet duur. Een geweldige combinatie vind ik zelf.
Watermeloen bestaat al duizenden jaren en is in deze jaren zijn populariteit niet kwijt geraakt. De vrucht wordt op dit moment voor het overgrote deel geproduceerd in Afrika. Watermeloen is door de eeuwen heen ook in Israel en India gesignaleerd.

Waarom is watermeloen eigenlijk zo gezond?

Een watermeloen bestaat niet alleen voor 95% uit water. Het bevat ook vitamine A, B en C en de mineralen ijzer en kalium. De pitten van de watermeloen zijn ook zo super gezond. Ze bevatten onder andere de mineralen fosfor, kalium, magnesium, mangaan en calcium. Super gezonde stoffen waar je lichaam erg blij van wordt. Watermeloenpitten kun je los kopen in diverse gezondheidswinkel. Wellicht een idee om aan je voedingspatroon toe te voegen.
Het eten van watermeloen en watermeloenpitten kan bijdragen aan de volgende gezondheidsvoordelen:

  • het werkt bloeddruk verlagend;
  • het kan preventief werken bij hart- en vaatziekten;
  • het helpt bij een sneller spierherstel bij sporters.

Hoe weet je eigenlijk of een watermeloen rijp is?

Je hebt een watermeloen gekocht en je wil weten of je hem al kun eten. En dan? Een watermeloen is rijp:

  • als je er met je vinger op klopt en het geeft een hol geluid;
  • als je aan de schil ruikt en er komt een zoete geur vanaf;
  • als je de schil bij de steelaanzet een beetje indrukt en hij veert mee.

Alleen als de watermeloen niet rijp is bewaar je deze op kamertemperatuur. Hierna bewaar je de watermeloen altijd in de koelkast. Zo kun je hem langer bewaren. Daarbij is een watermeloen het allerlekkerste als je hem ijskoud serveert. Een stuk overgebleven watermeloen kun je afgedekt tot twee dagen bewaren in de koelkast.

Wat kun je allemaal doen met deze superfood?

Met watermeloenen kun je veel kanten uit. Je kunt natuurlijk gewoon in stukken snijden en op knabbelen. Heerlijk! Je kun het ook eten in combinatie met rauwe ham. Watermeloen verwerken in een fruitsalade is ook altijd een succes. Het is erg leuk om wat met watermeloen te experimenteren. Je kunt er zoveel meer mee dan je denkt. Probeer onderstaande recepten eens.

watermeloen-is-een-echte-superfood-viteau-voel-je-goed

Watermelon Juice

Zo makkelijk, zo lekker én zo gezond!

Benodigdheden voor 4 grote glazen:

  • 1 hele watermeloen
  • sap van 1 limoen of citroen
  • 4 grote blaadjes munt
  • 250 ml koud water

Eventueel kun je er nog een theelepel fijngehakte gember doorheen doen. Zo maak je deze sap nog gezonder.

Lees in mijn eerdere blog het een en ander over gember.

Bereiding:
Schil een hele watermeloen en gooi de schil weg. Snij de watermeloen in blokjes. Stop de blokjes in de blender. Pureer de meloen en voeg vervolgens het water. Voeg de sap van de citroen of limoen en de blaadjes munt toe. Laat het geheel goed door “ blenderen “. Schenk het sap in een glas en server direct. Heerlijk fris en ook weer zo gezond!

Eventueel kun je van dit sap ook ijsblokjes maken. Deze kun je dan toevoegen aan water. Zo krijgt water net even een lekker fris smaakje.

watermeloen salade - Viteau voel je goed

Watermeloen salade

Watermeloen verwerken in een salade is ook echt heerlijk! Vooral in combinatie met geitenkaas!

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 100 gram waterkers
  • ¼ watermeloen
  • 100 gram geitenkaas (zachte of harde)
  • 1 handje verse munt
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • wat vers gemalen zout en peper.

Bereiding: Verwijder de schil van de watermeloen. Snij de meloen in partjes of blokjes. Doe de waterkers in een schaal. Besprenkel de waterkers met de olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg vervolgens de partjes of blokjes meloen op de waterkers. Verkruimel de geitenkaas hierover. Strooi de fijngeknipte munt als laatste over de salade.

Wat vind jij van watermeloen? Jij gaat deze echte superfood toch ook veel meer eten, drinken en in gerechten verwerken?

Gezond op je werk? Zorg voor water Èn fruit op je werk!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.