Welkom in het Jaar van de Boon Viteau voel je goed 4

Het is echt waar, 2016 is het jaar van de boon. En nee, dat is geen astrologische variant. Voor mij was het ook even nadenken wanneer ik dit jaar werd geattendeerd op het Bonenjaar. Na al mijn hoogtepunten – tot nu toe – te hebben overdacht, moest ik concluderen: niet. Nog niet eerder werd mijn aandacht dit jaar getrokken door de misschien wel allervriendelijkste etenswaar die we rijk zijn. Geloof je me niet? Lezen is weten.

In de bonen

Dat boontje uiteindelijk om zijn loontje komt is in dit geval zeer terecht. De boon verdient het om in het zonnetje te worden gezet. Bonen zitten boordevol eiwitten, vitamines en aminozuren. De peulenfamilie beschermt ook nog eens tegen diabetes en overgewicht. Nog een mooi voordeel is dat ze de grond waarop ze groeien vruchtbaar houden. En had ik al gezegd dat ze goedkoop zijn? Helaas hebben bonen de naam saai te zijn. Niet alleen dat, ook het gasvormige gevolg van een bonenmaaltijd helpt het imago van de lieve peultjes niet. Op z’n minst jammer en onnodig.

Welkom in het Jaar van de Boon Viteau voel je goed 3

Bonen: lekker, gezond en milieuvriendelijk

De voordelen van bonen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Dat maakte ik hierboven al duidelijk. Toch kan ik het nog wat mooier maken. Eet je met regelmaat bonen, dan verkleint je ecologische voetafdruk. Bonen zijn goede vervangers voor vlees en zuivel – producten met een enorme voetafdruk. Een bewuste keuze die past bij een bewust leven. Ik zal trouwens de eerste zijn om toe te geven dat bonen niet bovenaan op mijn hoera-lijstje stonden. Maar nadat ik werd gewezen op Het Jaar van de Boon, ben ik natuurlijk op onderzoek uitgegaan. Na wat zoek- en vindwerk is de peulige vriend een stevig aantal plaatsen gestegen.

Eervolle vermelding voor de boon

Om af te rekenen met het saaie imago: er zijn talloze heerlijke en verrassende bonenrecepten te vinden. Van complete zomerse maaltijdsalades tot stevige winterkost. En alles wat er tussenin zit. Niet alleen als maaltijd is de boon een lekkere aanrader. Ook als tussendoortje kun je er goed mee uit de voeten. Echt, ik wist niet dat er zoveel mogelijk was met bonen. Wat mij betreft is het dus de hoogste tijd om de boon in ere te herstellen. Ook al is het jaar voor bijna twee derde voorbij, er is nog tijd genoeg om het Jaar van de Boon volop te vieren!

Help je ook mee de boon heilig te verklaren?

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.