Water drinken in het buitenland Viteau voel je goed

Samen met mijn man en dochter ben ik onlangs op vakantie geweest naar Kroatië. Omdat ik slechte ervaringen heb met het drinken van water in de Oekraïne (lees: dagenlang diarree) wilde ik zeker weten of het leidingwater in Kroatië veilig te drinken was. Tegenwoordig is daar een hele handige website voor te vinden: Waterinhetbuitenland.nl. Op deze website vul je je vakantiebestemming in het buitenland in en dan krijg je een advies te zien over of het leidingwater in dit land veilig is of niet. Ook kun je zelf reacties achterlaten met je eigen ervaringen en de ervaringen van anderen teruglezen.

In Kroatië is het leidingwater veilig

De website gaf aan dat het leidingwater in Kroatië veilig is om te drinken. Bij de reacties zag ik echter veel opmerkingen over dat het water er heel anders smaakt als thuis. De meeste mensen omschreven dit als een chloorsmaak. In Kroatië besloten wij de proef op de som te nemen. De camping waar wij stonden bleek prima kraanwater te hebben wat goed te drinken was. Gingen we echter een dagje uit dan namen we alsnog flessen bronwater mee.

En Oekraïne dan?

Toen ik de website voor het eerst zag was ik toch wel erg nieuwsgierig naar hoe het kraanwater uit de Oekraïne beoordeeld zou worden. Ik herinner me namelijk nog al te goed hoe ik daar urenlang de wc bezet hield. Het advies voor de Oekraïne luidt op de website als volgt: ‘Leidingwater in de stedelijke gebieden van de Oekraïne is veilig om te drinken. In landelijke gebieden wordt water uit flessen aangeraden.’ Had ik dat maar eerder geweten…

Water drinken in het buitenland viteau voel je goed

Water koken of filteren

Dat je niet overal ter wereld leidingwater kunt drinken moge duidelijk zijn. Zelfs in populaire vakantieoorden als Spanje moet je waakzaam zijn bij het gebruiken van leidingwater. Maar wat als je in het buitenland je tanden wilt poetsen? Moet je daar dan ook een fles bronwater voor openmaken? En wat als er ergens geen fleswater ter beschikking is, omdat je te ver van de bewoonde wereld bent? En wat doe je met water uit dat kraakheldere beekje? Niet zomaar drinken in ieder geval! Wanneer je water dat je niet helemaal vertrouwt kookt kan het daarna bijna altijd veilig gebruikt worden. Let wel op dat je het water minstens drie minuten kookt. Tanden poetsen is dan geen enkel probleem en ook het drinken van gekookt water levert bijna nooit problemen op. Ook kun je water zuiveren met een waterfilter. Deze waterfilters zijn bij de betere outdoorspeciaalzaken verkrijgbaar.

 

Wees voorzichtig in het buitenland

Het belangrijkste advies wat ik je kan meegeven wanneer je op vakantie naar het buitenland gaat is om vooral voorzichtig te zijn en niet roekeloos met water om te gaan. Ik ben in Jamaica, Malawi en de Dominicaanse Republiek geweest, waar ik heel voorzichtig met water omging. Van de Oekraïne had ik een iets hogere pet op, waardoor ik onvoorzichtiger werd. Dat heb ik dan ook meteen gemerkt. Bedenk je ook goed dat het niet alleen gaat om het water wat je drinkt, maar ook het water waarmee je fruit en groenten schoonmaakt of waar ijsklontjes van zijn gemaakt. Wees voorzichtig met wat je eet en drinkt, dat scheelt je een hoop ellende.

Bedankt dat je de blog hebt gelezen!

Geen blog meer missen? Schrijf je hier in!

  • Al ruim 300 inschrijvingen!

    Geen zorgen. Wij houden ook niet van spam.